Gravida ska sova på vänster sida

I början av sommaren så läste jag en artikel i UNT om att gravida ska sova på vänster sida under den senare delen av graviditeten för att sänka risken för att barnet ska dö i livmodern.

”Risken för att en graviditet ska sluta med att det väntade barnet dör kan halveras om kvinnan sover på vänster sida. Att sova på rygg eller på höger sida mot slutet av graviditeten ökar däremot risken för att barnet avlider redan i livmodern.”

Läs hela artikeln här.

Det där har verkligen satt sig i mitt huvud, och kanske kan det vara en del av det som gör att jag sover dåligt. Jag får ju tamigtusan dåligt samvete om jag vaknar och har vänt mig till höger! Tänk om jag dödar lilla bebisen där inne nu? Och har man svårt att somna och hitta en bekväm position när man ligger där på vänster sida så kanske man vänder på sig och tycker att det blev mycket bättre. Tills man minns att man måste sova på vänster sida för ANNARS DÖR BEBISEN.

Gah. Ibland önskar jag att jag hade lyckats undvika att läsa den där artikeln.

Risken är väl minipytteliten att bebisen faktiskt dör om jag sover på höger sida, och forskningen är ju inte helt fastställd att det verkligen stämmer som jag uppfattade det.

Men samtidigt, mozzarella/gravad lax/parmaskinka/1000 andra saker får man ju inte äta. Och hur stor risk är det att bebisen dör av det? Ändå äter man ju inte det för den lilla risken.

Och skulle det vara så att bebisen dog, då skulle man ju aldrig kunna förlåta sig själv för att man sovit på höger sida.

Ärsch, snurrigt inlägg. Tror jag kanske ska fråga min barnmorska om det idag.

So long!

10 thoughts on “Gravida ska sova på vänster sida

  • Ja, det tror egentligen jag med så jag önskar att jag inte lyckades läsa sånt här som sätter onödiga griller i huvudet på en. ;-)

 1. Lilla Mammas Sara !!!! Sluta läs allt tok !!!! Hur många har jag fött innan alla dessa varningar kom !!! Händer det så är det nog att det bara är så, inte för att man legat på fel sida !!! Slappna av nu och njut av sista tiden……..Kramelikramar <3

  • Ja, jag önskar ju att jag inte lyckades läsa en massa som sätter griller i huvudet på en. ;-) Men visst lät det lite konstigt, och de kunde inte förklara VARFÖR det just var bättre på vänster sida. Kram! <3

 2. Jag har precis samma problem! Blir jättelättad när jag vänt mig till höger sida för jag får tametusan liggsår av att ligga på vänster hela tiden! Men så ekar den där informationen i huvudet och jag vänder mig till vänster igen. Vad ägd man känner sig! Och vad dåligt man sover… Nej, man får försöka koppla bort sånt där annars lär man väl bli ett vrak till slut.

  Hoppas du har en bra dag!

  • Ja, jag tänker också så där mitt i natten att ”Va faaaaaaan, hur noga kan de vaaaaaaaaa?!” men sen får man typ dåligt samvete och så kan man ändå inte koppla av förrens man vänt sig.

 3. Jag väljer att inte tro på det där. Sov en hel del på höger sida under graviditeterna med Samuel och Alexander och det gick alldeles utmärkt. Men det är lätt att bli uppskrämd och noja.

  • Ja, det har ju liksom kommit en del barn till världen innan de kom på att man visst ska sova på vänster sida. :-)

  • Ja, jag tänker faktiskt göra så… Och får man äta mozzarella?! Det måste jag kolla upp, jag älskar ju mozzarella!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *