DISC-analys

Jag fick chansen att göra en DISC-analys (läs mer här), och det var faktiskt väldigt spännande. Det var ett gäng frågor som man skulle svara på vad som stämde mest in på mig och vad som stämde minst in. Vissa påståenden tyckte jag var väldigt knepiga och kände inte att det var något som var precis jag, eller som inte passade alls. Så jag tänkte att det får väl liksom bli som det blir.

Döm om min förvåning när testet sen visade min personlighet på pricken! Nästan läskigt faktiskt och helt plötsligt hade jag fått ord på saker som jag kanske inte riktigt tänkt på själv. Simon har också läst, och även fast det är mer inriktat på jobb så tyckte han att det stämde in väldigt bra.

Rapporten man få är väldigt lång och utförlig, men jag ska dra några korta bitar ur för att ni ska få ett hum om hur det kan se ut.

Grundbeteende – Grundbeteendet beskriver ditt naturliga beteende. Det avspeglar ditt sätt att förhålla dig till omgivningen när du känner dig trygg och avspänd.

Du är en stabil och pålitlig person med uttalade sociala förmågor och med en säkerhet och vilja att ta initiativ, som är ovanlig i sociala stilar. Du vill samtidigt gärna känna dig fri och obunden. Du går därför helst dina egna vägar och föredrar att ta eget ansvar för dina handlingar. Kombinationen av tålamod och bestämdhet ger dig förmåga att uppnå resultat, men du kan också noga väga olika möjligheter innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Din starka känsla av oberoende gör att du är beredd att stå upp för dina egna värderingar och beslut och samtidigt försvara dina åsikter. Denna underliggande ton av beslutsamhet och bestämdhet blir mer framträdande när du befinner dig i svåra och krävande situationer.

Min kommentar: Haha, stämmer otroligt bra! Just det med att ta eget ansvar för mina handlingar. Och att vara fri och obunden. Ogillar starkt när jag blir dragen över en kam (händer faktiskt rätt ofta!). Jag är JAG, och jag kan ta mina egna beslut.

Den mest framträdande begränsningen hos dig är kanske en tendens att bortse från andras känslor. I en arbetssituation tar sig detta vanligen uttryck i en benägenhet att du fattar beslut och handlar därefter, utan att fråga om andras synpunkter. I mer sociala sammanhang är du ofta den som dominerar ett samtal, vilket gör att mindre självhävdande personer får svårt att komma till tals.

Min kommentar: Stämmer nog rätt bra privat med… ;-)

Så här närmar du dig svårigheter och utmaningar

Du kan ägna en hel del tid åt att samla in fakta för att underbygga dina beslut. När du väl har bestämt dig för vilken väg du ska ta, så vill du hålla fast vid ditt beslut, även om du stöter på motstånd. Ibland kan du vara kritisk mot personer i din omgivning, som du tycker ”vänder kappan efter vinden”. För dig är det naturligt att klart deklarera dina åsikter i en fråga. Du drar dig inte heller för att konfrontera ”obehagliga” frågor. Du tar hellre tag i svårigheter på en gång framför att ”gå som katten kring het gröt”. Det du kanske inte tänker på är att andra kan känna sig angripna och sårade av din rättframhet. I din nuvarande yrkessituation upplever du att du behöver vara mer rak och tydlig än du vanligtvis är. Du anser att du måste vara mer oberoende, lita mer till din egen förmåga och ta mer egna initiativ. Förflyttningen mellan grundbeteende och anpassat beteende är dock inte så stor och kräver därför ingen större psykisk energi för att upprätthålla och är sällan något som får dig att känna dig pressad.

Min kommentar: Jo, men man ska väl vara ärlig? Här låter det ju som att jag är lite hemsk, men jag tror att jag ofta uppfattas som snäll faktiskt, även om det ovan stämmer bra det med. Tycker jag något så tycker jag det, och det står jag för. Jag säger gärna vilket parti jag röstar på och varför. Har aldrig förstått varför man inte står för såna grejer?

Så här svarar du på omgivningens tempo

Du är en person som uppskattar harmoni och god sämja. Du är ofta mycket lojal mot människor, företag och organisationer som delar dina värderingar. Om någon som vunnit ditt förtroende behöver din hjälp, ställer du gärna upp. En möjlig baksida av detta kan vara att du tar på dig för mycket och kan behöva lära dig att säga nej ibland. Du uppskattar goda relationer, särskilt till människor som står dig nära. Detta gäller både i arbets- och privatlivet. Du ställer gärna upp när någon ber om din hjälp. Ofta räknar du inte ens med att få en gentjänst tillbaka. Tänk bara på att tjänstvilligheten inkräktar på din tid och att du kan få svårt att hinna med dina egna prioriteringar. I din nuvarande yrkessituation upplever du att du behöver öka tempot och bli mer fokuserad på att slutföra dina åtaganden inom givna tidsramar. Förflyttningen mellan grundbeteende och anpassat beteende är dock inte så stor och kräver därför ingen större psykisk energi för att upprätthålla och är sällan något som får dig att känna dig pressad.

Min kommentar: Så sant som det var sagt.

Det här var som sagt bara en liiiiiiiten del av rapporten som är tagen lite ur sitt sammanhang. Tänkte att det inte är någon idé att förklara hur det är uppbyggt utan det kan man läsa mer om på deras hemsida (se länk uppe i inlägget). Jag är glad att jag fick göra den, för det gav faktiskt en hel del självinsikt.

img_1206

Nä, ok. Den här bilden har inget med texten ovan att göra. Försökte hitta en jobbrelaterad bild i telefon och i arkivet men det gick ju minsann inte. Kan kanske bero på att jag försöker hålla jobbet utanför den här lilla strunt-bloggen. ;-) Så, ja. Det fick bli den här bilden. Det är ett beslut jag står för, precis som alla andra beslut jag tar uppenbarligen. ;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *