>Tusen Strålande Solar och Flyga Drake

>

På kort tid nu så har jag läst två böcker som berört mig mer än någon annan bok någonsin har gjort.

Först läste jag Flyga Drake som handlar om två pojkar i Afghanistan och deras liv. Snacka om att man får perspektiv på saker, och att man får lära sig saker! Tidigare så har man väl inte funderat så mycket på Afghanistan men har man gjort det så har väl tankarna mest vart "jäkla talibaner hela bunten, släpp en stor bomb över hela landet så slipper man skiten" (ok, ja det var väl överdrivet, men…).

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.

Text och bild från www.cdon.com

Den andra boken jag läste och som berörde mig mest var Tusen Strålande solar. Läs den, jag har ALDRIG blirvit så berörd av en bok. Kan kanske vara för att man lättare tog åt sig eftersom det handlade om kvinnor, mammor och döttrar. Vid ett tillfälle i boken så kunde jag inte fortsätta läsa, utan var tvungen att hoppa fram för att veta hur det skulle gå. Mitt hjärta höll på att gå sönder! Och jag är trots allt inte den blödiga typen.

Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet omkring dem, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

Text och bild från www.cdon.com

Författaren till båda böckerna, Khaled Hosseini, är otroligt grym på att skriva. Allt känns så verkligt och det är nästan som att jag har vart med i böckerna och man kan verkligen se precis hur det ser ut framför sig.

Känns nästan som att man skulle vilja träffa personerna i böckerna och ta hand om dem och ge dem ett bättre liv.

Nej, jag vet inte vad jag ska säga förutom att de här två böckerna har satt otroligt stort avtryck i mitt liv. Speciellt då Tusen strålande solar.

Läs dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *