Potträning

Jag har börjat potträna Isak på riktigt nu. Tuva blev torr sommaren efter hon fyllt två år (fast hon fyllde två i april) och jag skulle ju gärna önska att det blev lika för Isak… Men jag har ju också hört att det tar längre tid för pojkar och ska man se till utvecklingsmässigt så ligger Isak långt efter sin storasyster. Sådärför är det ju bra att han har lite längre tid på sig efter två årsdagen innan sommaren kommer. ;-)

IMG_6515Potträning på födelsedagen med nya födelsedagsböckerna. ♥

Första dagen ville han inte sitta alls och jag fick tvinga ner honom och hålla fast honom medans jag läste hans favoritböcker. Andra dagen ville han inte sitta på pottan när man frågade honom, men när jag tog av honom och plockade fram böckerna så gick det hur bra som helst att sitta där. Ibland kan det bli bra att bli lite tvingad för att inse att det inte är någon fara. ;-)

Och nu ca två veckor efter första pottsittningen så TJATAR han om pottan, men han förstår nog inte vad som ska göras där… Mer än att få höra obegränsat med böcker om traktorer och Lilla Anna. Haha!

Hoppas bara att det inte dröjer lika länge för Isak innan det händer något som för Tuva… Där tog det 1,5 ÅR av bokläsande (fast då började ju vi när hon var 6 månader), men när det första kisset väl kom så blev hon torr på ett par månader.

Någon som har några bra synpunkter, erfarenheter eller tips att dela med sig av?

15 thoughts on “Potträning

 1. Alltså, det här med ”potträning” funkade inte alls här.. Så Minna fick helt enkelt gå utan blöja hemma och bli blöjfri på det viset. Visst kom det en del pölar på golvet och såklart fick man vara väldigt på sin vakt i början och springa med henne till pottan/toan. Men hon förstod rätt snabbt att det var till pottan eller toaletten hon skulle när det var dags att kissa. Hon var ju 2,5 år när hon blev blöjfri och eftersom Moa är född senare på året (närmare sommaren alltså..) så kommer hon nog vara strax efter 2 år. Hoppas jag iaf!

  • Ja, det känns ju som att det är himla svårt att få dem att fatta vad som ska göras på pottan. Men Isak var ju rädd för pottan så det kändes som att det behövdes lite träning för honom för att våga sitta på den. Men det gick ju över förväntan!

 2. Alltså åh! Jag har sån ångest över att Charlie inte är torr än! Fast samtidigt tänker jag att det inte spelar någon roll, att han blir torr när han är redo. Hej schizo typ :)
  Vi försökte köra utan blöja hela sommaren, men kisset kom alltid på golvet så till slut gav vi upp. Han vill inte gå på pottan nu om man frågar och jag vill inte tvinga honom för jag tänker att det kan ge dåliga minnen/erfarenheter som gör att han kommer att vägra ännu längre… Att det ger en blockering typ. Så jag vet inte alls hur jag ska gå vidare nu… han blir tre i februari…. suck.

  • Haha, ja, men man ska ju göra vad som känns bäst. Med Isak vet jag att jag måste tvinga honom lite i början för att han ska våga, annars kommer han aldrig någonsin sätta sig. Men jag brukar tänka så som min mamma sagt, vid 15 år så är det ändå inte många som går i blöja/bara dricker välling/sover hos mamma och pappa etc, sånt man brukar oroa sig över i småbarnsåldern. Det löser sig tids nog!

 3. De är ju jätte bra att han vill sitta där, prova och ge han lite vatten och dricka så kanske han blir kissnödig och så kanske kommer de kiss när han väl sitter där och då kan du ju visa vad han är duktig

 4. Heja! Rutiner ät ju också en bra grej. På morgonen, innan sovning och sådär. Så söt är han med sina böcker! :)

 5. Åh vad roligt att hitta en till Uppsala-tjej:) Oj, det där har inte vi börjat med än, om ni började vid 6 månader då borde vi verkligen börja nu, vår flicka är 15 månader…hihi Kan vara kul att testa om inte annat:) Ha en fin fortsatt dag! Kram Linnéa

  • Åh, du bor alltså också i Uppsala! Kul! :-) Jo, vi var rätt tidiga med Tuva, men det var lite överdrivet eftersom hon ändå inte blev torr förrens vid efter 2, ska bli spännande och se hur det går för Isak. Kram!

 6. Ja, det hinner bli några böcker… Tror helt klart på att göra det till en kul grej. Vår son hade det inte helt lätt när det var dags för honom – syskon som kom mitt i alltihop och mycket annat som hände. Kände att han behövde något som peppade honom, så vi knåpade ihop en Pottkalender tillsammans – klippte ut kiss och bajs som han fick klistra in i en veckoplan varje gång han varit på pottan. Det funkade hur bra som helst för oss:) När vi var färdiga tänkte jag att det säkert är fler som skulle kunna använda samma upplägg, så jag har nu illustrerat och publicerat ”Min Pottkalender” som nu går att beställa på webben. Kanske kan vara något för att uppmuntra lite extra:)
  Lycka till!!
  /Karin

  • Men vet du, jag har en sån kalender! Fick den i goodiebagen från UnderBARA BARNS blogg frukost. Måste ju plocka fram den! :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *