Tuvas sömn och att sluta med nappen

Ända sen Tuva kom så har ju mycket av den här bloggen handlat om hennes sömn, men nu var det ett tag sedan som jag gav en riktig uppdatering (mycket lättare att klaga när det är dåligt än att skriva när det är bra visst…).

Tuva sover ju faktiskt ganska så bra nu. ”Normala nätter” under semestern så har vi bara behövt springa in någon gång till henne. Ibland inte alls! Och det bästa av allt, hon har sovit till 7-8-snåret, ibland längre! WOHO!!! Simon har till och med gått upp INNAN henne flera dagar under förra veckan. Det ni! Till och med Tuva som under semestern börjat med att gå upp utan ett knyst för att sätta sig och leka med sina My Little ponys blev chockad när hon såg att pappan hennes var uppe innan. Mamman sov däremot vidare och hon har fått sovmorgon nästan hela långa semestern… :-)

Det har bara vart några katastrofnätter, och det är när hon drömt mardrömmar. Inte alls den här vanliga ”oroligheten” när hon bara skriker för att vi ska komma och bädda om.

Mycket tror jag iof kan vara Simons förtjänst. Han har fått tagit Tuva mycket mer på nätterna, och han är inte lika lättväckt som jag + att han inte springer in för minsta knyst. Ibland bara ropar han till henne ”Sov nu, det är natt!” om hon gnäller. Och visst har hon somnat om då! Men jag tror ju också att det är lite skillnad om JAG skulle ropa. Hon vet ju att hon kan köra med sin mamma ganska så mycket mer än vad hon kan med pappan sin. ;-)

Nu ser jag fram emot att hon ska sluta med nappen*, vi hade tänkt att ta det under semestern men vi blev för mesiga till slut och orkade inte ta konflikten… Men under hösten ska det ske! Hon är rätt taggad på det hon med, iallafall om det inte är när hon ska sova precis. ;-) Hon ska ju få åka till leksaksaffären och byta in sina nappar mot en leksak har vi lovat…

När har era barn slutat med napp? Hur har det gått? Hur gjorde ni?

Iallafall så tror jag att när hon slutat behöva nappen för att somna, så kommer det även bli betydligt lättare för henne att somna om när hon vaknar på natten.

Nu när hon slutat sova på dagen också så slocknar hon som en stock vid 19, och det behöver inte bli minsta lilla spring in till lilla rummet. Att hon är en grinolle utan like när hon är trött på dagen får man väl ta… ;-)

Jaja, det var det ja. Om det var någon som var intresserad. ;-)

So long!

3 thoughts on “Tuvas sömn och att sluta med nappen

 1. Halloj!
  fruwiklund här från AFF :)
  När mina barn skulle sluta med nappen har det löst sig av sig själv, runt tre år.
  Första barnet, nu 16, slängde alla sina nappar i sopebilen och frågade aldrig efter dem igen :)
  Andra barnet, nu 13, slängde ut sina från balkongen eftersom han tyckte de var alldeles för klibbiga av godis ;)
  Tredje barnet, nu 8, tappade helt enkelt bort sina och vi gjorde klart att det inte fanns fler att köpa i affären och det gick bra det med :)
  Noah, som närmar sig 3 nu är dock helt såld på sina nappar och där kommer det förmodligen inte gå lika lätt :( vi har åtminstone fått honom att sluta springa med den hela dagarna och nu har han bara nappen när han sover. Men redo att ge upp dem är han absolut inte. Och det är nog inte vi föräldrar heller ;)

 2. Jag var livrädd (viss överdrift) att Charlie skulle bli med napp till skolåldern, så jag/vi bestämde tidigt för att ta bort nappen helt sonika på 2-årsdagen, elaka mamman liksom…men vi förberedde honom några dagar på vad som skulle ske o sa att det är ju bara bebisar som behöver napp. Han höll med tillslut och jag sa vår bebisgranne fått alla hans nappar ;) och det var lite gnäll o lite gråt 2-3 kvällar, absolut ingen panik. Förmodligen testar de om man ska ge med sig etc…efter det har han aldrig nämnt nappen igen, han fyller ju 4 snart. Så för oss blev det väldigt smidigt, men kanske det var en bra ålder att ta bort den, vet ej..säkert väldig tolika på olika barn också. Hoppas Tuva ska vänja sig av fort hon också, håller en tumme för er!

  • Jo, jag har hört från de flesta att det blir jobbigt i några dagar. Men envis som Tuva är så räknar vi med en vecka. Bättre att ta i lite. Haha! Men först tänkte jag att det blir en smidig övergång nu när hon slutat sova på dagis, och då inte heller har med nappen dit. Blir som en liten nedtrappning tills det stora projektet. :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *