Storlekar på pojkkläder och flickkläder

En sak har slagit mig, att det uppenbarligen är skillnad på pojkstorlekarna och flickstorlekarna redan tidigt i åldrarna. Jag köpte nyligen ett par shorts till Tuva (ville ha ett par neutrala beigea men det finns ju inte på flickavdelningen…) på h&m’s pojkavdelning. Jag tog som vanligt ett par i strl 110, för det är den storleken hon har nu.

Iallafall om man köper på tjejavdelningen.

Har man köpt det på killavdelningen däremot, ja, då kan hon visst fortfarande ha 104.

Konstigt! För inte är det väl någon skillnad på pojkar och flickor i den åldern? Visst att det kan finnas små smala tjejer, men det kan ju finnas små smala killar också. Vissa kläder på tjejavdelningen kan dessutom vara så smala (fast de är ok i längden) att Tuva inte kan ha dem. Visst att Tuva är en stor tjej, MEN hon är ju inte tjock. Inte det minsta. Och sen kan man ju tycka att en storlek 110 ÄR en 110. Sen vet jag ju inte vilken sida som är rätt, är tjejernas storlekar mindre än normalt eller är killarnas större?

Nej, jag tycker så här:

 1. Det borde vara samma storlek på storlekarna oavsett på vilken avdelning man handlar.
 2. Tjejkläder borde göras i med tanken att de ska kunna röra sig och härja runt i dem också.
 3. Det borde finnas en killavdelning, en tjejavdelning och en UNISEXavdelning. För om man bara vill ha ett plagg i neutral färg utan en massa applikationer, så finns det inte på tjejavdelningen, utan då måste man gå och rota och leta bland Svampbob, Darth Vader, Blixten McQueen och Spiderman.

 

12 thoughts on “Storlekar på pojkkläder och flickkläder

  • Haha, ja oj, det hade jag totalt missat! Läser inga utav de bloggarna… Men jag ska kika in länkarna! Tack. :-)

 1. Ha ha ha Lilla Tuva kan väl ha Star Wars =))) Tur det är skillnad på pojk & Flick…..Skulle vilja se Ville ha Hallo Kitty…ha ha ha !!!! Tur att Tuva älskar rosa som sin Mormor….lilla sötisen min <3

  • Haha, ja, jag tycker ju inte att det är FEL med att ha kill och flickkläder, men de kan ju vara lika stora i samma storlek. Mycket lättare så. :-)

   Sen köper man ju inte de där mega tajta stela jeansen som brukar finnas på tjejavdelningen ändå. Röra sig vill man ju kanske att barnet ska kunna göra vare sig det är en tjej eller kille. Hihi. ;-)

 2. Jag tycker bara att det ska finnas EN barnavdelning, som är indelad på ålder… Som på Polarn o. Pyret! Där hänger kläderna sorterade på ålder. Så även i webbshoppen såklart. Mycket smidigt..

  ”Polarn O. Pyret gör kläder för barn. Det låter som en självklarhet, men att utgå ifrån att pojkar och flickor har samma behov när det gäller passform och funktion är ganska unikt. Vår ambition är att göra den bästa skaljackan, knästrumpan, t-shirten eller solhatten. Vem som ska ha vad, och i vilken färg, får du själv bestämma. Fina kläder som håller för vilda lekar är något som både pojkar och flickor behöver. Det är unisex för oss.”

  Mycket bra! Alla borde ta efter där..

  • Ja precis! För tjejer kan ju faktiskt också vilja ha starwars. Som Tuva gillar ju dödskallar, dinosaurier, krokodiler och hajar. Det finns det ju inte på tjejavdelningen… Uppdelat på ålder ska det va! :-D

 3. Håller med ovanstående. Tycker det är så tröttsamt med alla syereotyper. Lika på leksaksaffärer, där typ halva affären är blå, svart och supertuff och andra halvan rosa, fluffig och söt. Nej, börja istället erbjuda leksaker o kläder till Barn istället för till flickor o pojkar. Inga förutfattade åsikter om vad barnen borde leka med, erbjud olika saker o låt barnen göra fria val!

  • Ja, varför ska det vara så uppdelat? Du skulle vart in på ”världens största leksaksaffär” i London… Där kan man snacka om uppdelat! En våning för tjejer och en för killar… Och på våningen för tjejer var det bara rosa och glitter, samt en liten ”cupcakebar” där de kunde bli sminkade (!!!).

 4. Jag har också märkt att det är skillnad på storlekar mellan avdelningarna. Sen tycker jag det är sjukt att det finns så otroligt dåligt utbud av killkläder! Tex H&M på Gränby, där är det ungefär fram och baksidan på en liten hylla och en liten del av en vägg. Som någon sa här ovanför så har Polarn ett himla bra system som fler butiker borde ta efter.

  Kram

 5. Ja det där med barnkläder är ju skrattretande. Fattar inte heller hur en stl 74 kan vara så olika stor….74 är 74 är 74…..vare sig det är på tjej eller killavdelningen eller h&m, lindex eller p.o.p
  När jag efterlyste lite neutralare skor till Neo så fick jag som svar i kommentarerna att pojkskorna har svampbob och spindelmannen etc för att det är det barnen vill ha….Neo skulle inte kunna bry sig mindre om dessa figurer….

  kramar!!!!!!!

  • Haha! Ja, och som att en bebis också skulle bry sig om svampbob. På bebisavdelningen är det ju minst lika mycket tryck… Dåligt argument där… Affärerna borde ju faktiskt satsa på en mer neutral unisex avdelning också.

   Tuva däremot gillar ju figurer, men det får ju gärna vara hajar, dinosaurier, krokodiler och sånt och behöver inte vara fjärilar, små kattungar eller hundvalpar. ;-) Den där förbannade katten är ju däremot en favorit. ;-)

   Kramar

   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *