Hen kan du vara själv, gubbkärring!

Jag kom in på en debatt om ”hen”. Och har inte folk uppförstorat det ordet nå jävulskt?

Jag tycker att hen är ett bra ord. Och tanken är väl all man ska använda det när man inte vet könet? Och inte till någon man VET könet på? Jag säger ju inte hen om eller till mina barn för jag vet ju att det är en han och en hon. Men när Isak låg i magen så skulle jag lätt kunnat kalla honom hen (Istället för hon som vi gjorde vecka 19-37… ;-) ).

Eller om man ska till doktorn, ”Vi ska till doktorn, hen ska bara kolla dina öron”.

Förstår ni vad jag menar?

Inte är det väl meningen att man ska byta ut hon och han mot hen? Är det på allvar någon som tycker det eller är det något som motståndarna tror?

Man kan ju inte förneka någon att vara ett kön om man inte vet könet.

Jaja. Jag tycker att hen är bra. Iallafall i skrift, för jag måste ju erkänna att det känns lite konstigt att använda i talet.

10 thoughts on “Hen kan du vara själv, gubbkärring!

  1. Håller HELT med! Och folk kan verkligen brusa upp när detta kommer på tal. Förstår icke problemet. Tycker det är väldigt användbart även om jag i tal betonar det lite med en extra glimt i ögat eftersom det känns lite ovant :)

  2. De vill att ordet ska användas inom förskolan för att alla ska vara lika. Ingen ska placeras i könsfack. De vill uppnå jämställdhet med detta ord. Ingen ska könsdiskriminreras. Vilket är helt sjukt att man inte ska få veta om man är en pojke eller flicka. Därav denna uppståndelse. Det gäller inte barnen i magen utan även när de kommit ut.

  3. Jag e emot hehe, gillar det inte :) gillar inte genus tänket, antingen e man en han är hon :) men alla får ju tycka hur d vill:)

    • Ja, det finns pojkar och det finns flickor.. Men som Sara skriver så vet man ju inte alltid om det är en pojke eller flicka som i exemplet med doktorn. Då passar ju hen in, det är ju ett nytt ord.

  4. Ja, jag förstå inte att folk kan bli SÅ upprörda.. Det är ju ”bara” ett nytt ord. De som vill kan väl använda ordet och de som ogillar det kan väl bara skita i det! Själv tycker jag iaf att det låter lite trevligt att säga hen.., bättre än den eller det.. :-)

  5. Ja tycker inte alls om ordet hen, skulle tycka d va hemskt om nån sa d till mitt barn. Men alla får ju tycka va d vill :) jag blir inte upprörd. Tycker bara inte om d. Låter inte bra.

  6. Jag och min Anders satt och pratade om det alldeles nyligen och var rörande eniga om precis det du skriver. När man inte vet, och särskilt i skrift, är det ju utmärkt istället för att behöva säga eller skriva hon/hon. Enkelt med ”hen”, även om jag ska erkänna att jag inte gjort det än.

    Dock, precis som du tar upp, när man vet att det är en han eller hon man pratar om så skulle det inte falla mig in att könsneutralisera med ”hen”. Det är för mig absurt. Som att säga att det är fel på att någon är en han eller en hon. Vi är olika men ska behandlas rättvist och jämlikt. Känns inte som att användandet av ”hen” i alla lägen skulle lösa jämställdhetsproblem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *