Ändring av rutiner är inte kul

Jag gillar rutiner, speciellt när det kommer till barnen. Tycker att det är lite jobbigt den där första tiden när det kan vara hursomhelst och man vet inte ens vad som är bra eller behövs. Ena dagen är lilla bebisen vaken hela dagen och äter 1561754 gånger för att vara nöjd. Nästa så sover bebisen större delen och äter 1 gång och är nöjd över det. Eller missnöjd i båda fallen.

Jaja, iallafall. Hela hösten har Isak sovit 2 gånger på dagen, oftast en gång vid 9 och en gång på eftermiddagen beroende på när han vaknade på förmiddagsluren. Men nu har vi insett att det nog är lite mycket, och troligtvis anledningen till att pojken ofta är vaken vid 02-04. Jag kan iallafall se ett direkt samband till de där vaken perioderna och för långa eftermiddags tupplurar.

Men vad jobbigt det är nu när man liksom är mittimellan! Han är lite för trött för att orka hela eftermiddagen och man får kämpa för att hålla honom vaken på förmiddagen. Men samtidigt så är han för pigg och varje gång jag försöker söva honom på eftermiddagen så är det storgråt innan han väl somnar.

Men, nu är det iallafall fokus på att ställa om rutinerna till att sova en gång vid 11-13 (helst) istället. Ja, självfallet får han ju också sova längre om han vill… Och jag som är ute och lunchar då och då ser fram emot lugna luncher med sovandes bebis i vagnen istället för härjandes vid bordet (troligtvis ser de lunchrestauranger som jag brukar luncha på fram emot det också, för att ha ett bebismonster lunchandes ger rätt mycket städning efteråt…).

Och så ser jag fram emot att slippa försöka söva om vaket bebismonster två timmar mitt i natten. (Vi VÄGRAR att gå upp med honom då, han får böka runt, riva mammas hår, peta i mammas näsa och försöka kasta sig ur sängen över pappas rygg…).

Alldeles ny, sovandes och rutinlös.

3 thoughts on “Ändring av rutiner är inte kul

  1. Vi har lite samma problem just nu! Jättesvårt att hålla honom vaken på förmiddagarna även fast han inte blir trött förrän vid 10-11 och somnar han vid 11, halv 12 sover han oftast bara en halvtimme och orkar inte vara vaken till kvällen. Men sover han sent på eftermiddagen också så blir han fasligt pigg till nattning. Optimalt för oss vore att lägga honom efter lunch men vette sjutton om vare sig han eller jag orkar det ;-) Känns dock oundvikligt snart… Sådärja, då har jag babblat en hel massa också! Oj! :)

  2. Det där med sömnen är verkligen olika, min dotter sover 11.30 lunch ca 2 timmar och halv nio ligger hon i sängen och sover oftast 10 timmar i sträck ibland 12. Händer att hon vill ha flaska mitt i natten och det får hon för att somna om. Men 11-13 är en bra tid och som du säger ändringar av rutiner är faktiskt inte kul i början men det blir bättre..

    Han är ju bara för söt :) kram

  3. Hoppas det går bra! Vi ändrade till en sovstund för Charlie när han var runt ett år. Det var svårt i början att hålla honom vaken fram till lunch, men det löser sig efter några dagar typ :) fast det vet du ju!
    Strax före C blev 1,5 drog vi ner sovtiden till max en timme mitt på dagen. Nätterna blev bättre då, men han vaknar fortfarande flera gånger…. så det får jag nog leva med några år till, för han klarar inte att vara vaken en hel dag :)
    Vi går inte heller upp, utan är tråkiga och ligger kvar när han gnäller och bökar runt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *